Netwerk Arbo FNV

Blogje voorzitter LP-CIE Veilig en Gezond

Mijn simpele redenering is, heb je vandaag veilig gewerkt? Of heb je gewoon geluk gehad?

We weten het allemaal maar toch onderschatten we de risico s, het hebben van vaste routines, het optreden van onverwachte situaties kan er dus toe leiden dat het juist deze keer niet goed gaat. We weten dat dit vaak gebeurt. De meeste ongevallen in de routine: 49% van de ongevallen bij bewuste handelingen. Die gekke, achteraf vaak ”stomme fout” waardoor een ongeval of nog erger gebeurt, kan dus ook jou overkomen!

De vraag is hoe je dit voor kunt zijn. Een goede manier om het mentale model, het beeld dat je van de situatie hebt, te beïnvloeden is bijvoorbeeld storytelling toe te passen. Elkaar ongevalsverhalen of bijna ongevalsverhalen te vertellen. Uit een onderzoek is bekend dat mensen gek zijn op verhalen.

Zo hadden we ongeveer een jaar geleden bij het Netwerk ARBO FNV ook een externe spreker die de “De impact van een dodelijk arbeidsongeval” vertelde. De spreker en zijn zus vertelde het complete verhaal. Dat deden ze ieder geval uit hun eigen perspectief, Karien schrijft als echtgenote, als vrouw die achterblijft met haar zoon en de draad in het leven weer oppakt. Patrick schrijft als zwager, als man met een fiscaal-economische achtergrond over de zakelijke kant van de nasleep. Een indrukwekkend verhaal over de nasleep van een arbeidsongeval met dodelijke afloop. Maar dat kan een ieder van ons ook overkomen, denk nu niet dat kan mij niet gebeuren! Het netwerk is opzoek naar leden en/of kaderleden met hun eigen verhaal en deze willen delen met andere leden en/of kaderleden.

Maar het Netwerk ARBO doet meer het is er om vakbondsleden, die in het eigen bedrijf, instelling en/of sector actief bij willen dragen aan veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en arbeidstijden, te stimuleren, te ondersteunen, en vooral: met elkaar in contact te brengen.

Ofwel: met elkaar te verbinden binnen een actief netwerk. Dat doen we op bijeenkomsten, themadagen, maar óók via Facebook, Twitter en de FNV Nieuwsbrief Veilig en Gezond Werk.

Sluit je aan bij ons Netwerk ARBO FNV, we hebben je hard nodig om alle werknemers van Nederland weer veilig & gezond naar huis te krijgen.

Onthoudt: Heb je vandaag veilig gewerkt? Of heb je gewoon geluk gehad?

Met vriendelijke groet,

Cor den Dekker